Magosz traktor
2023.09.14.

100 MILLIÁRDOS VESZTESÉG A GAZDÁKNÁL! LÉTFONTOSSÁGÚ, HOGY NE ENGEDJÜK BE AZ UKRÁN IMPORTOT!

A gazdák 100 milliárd fölötti veszteséget szenvednek el csak a búza esetében és a többi növénynél sem jobbak a kilátások – emelte ki Jakab István, a MAGOSZ elnöke.
Ezzel szemben azt látjuk, hogy a nagy feldolgozók és a kereskedők adózott eredménye jelentősen nőtt a 2022-es évben.
Mindezt úgy, hogy a tavalyi súlyos aszály ellenére a felvásárlási árak drasztikusan lecsökkentek, sőt sok esetben még az önköltségi árat sem hajlandó megfizetni a kereskedő – már ha egyáltalán van rá kereslet.
Ha itthon nem mozdul meg a gabonapiac, annak nagyon súlyos áthúzódó hatása lesz, több terület marad parlagon, a másik, hogy nagyon erősen átalakul a vetésszerkezet, ami mindenkinek veszteség lesz.
Ez a rendkívüli helyzet a kelet-európai országokat egyaránt sújtja és egyértelműen visszavezethető arra, hogy az EU számunkra elfogadhatatlan döntése alapján az ukrán importgabona letarolta a piacainkat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Gabonatermesztők Országos Szövetségével elkezdtük a tárolókapacitások felmérését is, ebben számítunk a gazdatársak együttműködésére.
Az ukrán import kapcsán pedig továbbra is egyértelmű az álláspontunk: sem szeptember 15. után, sem azt követően nem szabad beengedni az ukrán importot az országba.
Ha az EU nem zárja le a határokat, akkor a gazdák fogják azt megtenni, de akkor nem lesz átmenő forgalom se!
Facebook
Twitter
LinkedIn