Magosz traktor

Híreink

Az alábbi cikkekben szakmai érdekességeket, híreket olvashat

Látogatás a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumának szekcióülésein

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke március 23-26. (csütörtök-vasárnap) között látogatást tett Erdélybe. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumának szekcióülései a szarvasmarhatenyésztéssel, biogazdálkodással, juh és kecsketenyésztéssel, sertéstenyésztéssel, méhészettel, növénytermesztéssel és erdőgazdálkodással foglalkoztak. A Böjti Csemege – Kárpát-medencei Sajtmustrán is részt vett Elnök úr programjai során, továbbá a Csíki Sörgyárban is látogatást tett az utazás alatt.

Segítségnyújtás Kárpátalján

Március 28-án (kedden) Jakab István, a MAGOSZ elnöke Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével adta át Kárpátalján a magyar gazdák adományait, a delegációhoz csatlakozott Bacskai József főkonzul úr is. A nap folyamán egyeztetést folytattak a Kárpátaljai Református Egyház vezetőivel, valamint helyi magyar gazdákkal a háború vonatkozásairól. Egyeztettek továbbá a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetségének vezetőivel is, továbbá a sűrű nap folyamán Nagydobronyban a Pro Agricultura vezetőivel is és gazdaságlátogatásra is sor került.

Hajdú-Bihar Megyei TAB Fórum Debrecenben

Debrecenben, március 22-én (szerdán) került megrendezésre a Hajdú-Bihar megyei TAB fórum. Jakab István, a MAGOSZ elnökének köszöntőjét követően Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke tartott tájékoztatást. Ezután a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Kincses Dániel tartott előadást a mezőgazdasági vízgazdálkodással kapcsolatban. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára a földforgalmi aktualitásokról, többek között a gazdaságátadásról és a generációváltásról tájékoztatta a megjelenteket.

ELINDULTAK AZ AKG ÉS ÖKO KIFIZETÉSEK!

A kifizetések jelentős részét várhatóan le tudja zárni március végéig a Magyar Államkincstár – áll az Agrárminisztérium tájékoztatásában. Első körben megközelítőleg 13 ezer mezőgazdasági termelő, összesen 58,36 milliárd forint összegű támogatásra számíthat ezen a héten. Második körben újabb 5.000 gazdálkodó számíthat mintegy 47 milliárd forint támogatásra.

KAP Kerekasztal beszélgetés a Portfolio Agrárium Konferencián

Kecskeméten, március 21-én (kedden) került megrendezésre a Portfolio következő tematikus konferenciája, az Agrárium 2023. A délelőtti kerekasztal beszélgetés témája a Közös Agrárpolitika 2023-27-es ciklusa volt, melyen részt vett Jakab István, a MAGOSZ elnöke is, továbbá Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője és Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára is. A beszélgetés fő témái voltak többek között a támogatási feltételek, lehetőségek, illetve a kutakkal kapcsolatos jogszabályalkotás szükségessége is