Magosz traktor
2023.12.04.

EGYSÉG AZ AGRÁRIUM JÖVŐJÉÉRT! TUDOMÁNYOS SZINTEN IS!

Az agrárium két vezető felsőoktatási intézménye, a Debreceni Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szövetségi együttműködési megállapodást kötött egymással.
Emellett kutatási és fejlesztési együttműködési megállapodást kötött egymással a Debreceni Egyetem a Széchenyi István Egyetemmel.
Versenyképességünk alapja a tudás, ez a legnagyobb érték a 21. században – hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a Debreceni Egyetem Agrárkabinetjének pénteki, a Parlamentben tartott kihelyezett ülésén, ahol a három hazai agrárképző egyetem és egy kutatóintézet kötött szövetségi és együttműködési megállapodásokat.
Hozzátette: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnökeként külön öröm, hogy a három egyetem és a kutatóintézet közösen akar építkezni a jövőben.
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, hogy stratégiai jelentősége van a megállapodásnak, hiszen a tudásbázisok összekapcsolásával tudunk hatékonyan reagálni a kor kihívásaira.
Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora szerint ez nem egy egyszerű együttműködés, hanem egy szövetségi együttműködési megállapodás, amely azt fejezi ki, hogy a magyar földön van két felsőoktatási intézmény, amely lefedi az agrárium teljes területét.
Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora rámutatott: a felsőoktatásban egyszerre van jelen a verseny és az együttműködés, ugyanakkor példaként tekinthet az agráriumra, mint az egymással versengő, mégis együttműködő szerepelők leghatékonyabb rendszerére.
A tanácskozáson együttműködést írt alá a Debreceni Egyetem az AKI Agrárközgazdasági Intézettel is. Goda Pál igazgató szerint az elmúlt húsz évben már bebizonyosodott a kooperáció hatékonysága a Debreceni Egyetemmel, számos közös kutatás van folyamatban, és a PhD-hallgatók képzésében is együttműködnek.
Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte, hogy az intézmény már eddig is éveket dolgozott a két új képzés létrehozásán, ugyanakkor kulcsfontosságúnak nevezte a szakmai szervezetekkel, jogszabályalkotókkal történő egyeztetés lezárását, hogy az új szakemberek valóban az ipari elvárásokhoz igazodó és megfelelő jogszabályi jogosítványokkal rendelkezzenek a diplomaszerzést követően.
A feleket a kezdeményezés támogatásáról biztosította a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kossa György és a kuratórium tagja, Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős alelnöke, valamint Éder Tamás, a NAK másik, élelmiszeriparért felelős alelnöke a MATE Alapítvány kuratóriumának tagja.
A tanácskozáson Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára Felkészülés a 2024-es Közös Agrár Politika (KAP) programra címmel tartott előadást.
Új taggal is bővült a testület, Kovács Herman, a Nagisz Csoport vezérigazgatójának tagságát egységesen támogatta a testület.

Facebook
Twitter
LinkedIn