Magosz traktor
2024.03.11.

Digitális Agrárakadémia Plusz fórum Mályiban

Az agrárdigitalizáció számszerűsíthető előnyeiről volt szó Mályi községben, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A házigazda a Gazdasszonyok Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Gazdaköre részéről Stefánné Fekete Mária elnök és csapata tett ki a szervezésért, amelyen Zsiga Gábor, a Borsod Agroker Zrt. elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Taskó József, a NAK és a MAGOSZ vármegyei szervezeteinek elnöke beszélt a fejlesztési lehetőségek fontosságáról. A Digitális Agrárakadémia Plusz fórumsorozat helyi rendezvényének témái és előadói voltak:
„A precíziós szántóföldi növénytermesztés kihívásai” – Dr. Milics Gábor, MATE, továbbá „A Digitális Agrárakadémia és a digitális megoldások bemutatása” címmel Gaál Gergő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fiatal Gazda Gazdakör elnöke voltak. Utóbbi megemlítette a Digitális Bemutató Gazdaságok hálózatát, az elérhető információs csatornákat, a fejlesztési lehetőségeket tartalmazó oktatási modult, valamint az Agrár-EDIH digitalizációs szintlépést támogató, a szaktanácsadás és a gazdaságok fejlesztését célzó programjáról.
Fontos, hogy időt és tanulást áldozva minden gazdálkodó szintet tud lépni a digitalizáció eszközeivel, amiket érdemes jól megvizsgálni. Ebben nyújtanak segítséget a DAA Plusz szakemberei, a tananyagok és a fórumsorozat is.
A helyszínen kiállított drón bemutatása is a program része volt, a termelők közvetlenül a gépen nézhették meg a fontos részleteket és gyakorlati megoldásokat.
A programon Dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési-tudományok Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke és az Agrár-EDIH program egyik szakmai vezetője az agrárdigitalizációs aktualitásokról és a térinformatika hasznos megoldásairól is beszélt. A területek és a térképi adatok együttes ismerete vezethet olyan döntéstámogató rendszerek kialakításához, amelyek mérhető, látható és hatékonyságot növelő módon segítenek a termelés javításában. Rengeteg hasznos és ingyenes agráradat elérhető, ezek elemzésére és értelmezésére időt és energiát kell fordítani, aminek eredménye a hatékonyságnövelés lesz.
Több, a gyakorlatban hatékonyságot növelő applikációról is szólt: Agromedium, MobilGazda, PrecMet, Plantnet és OneSoil. Érdemes utána nézni ezeknek az interneten!
Facebook
Twitter
LinkedIn