Magosz traktor
2022.05.25.

Dr. Kulcsár László emlékére

Alapmondása volt évtizedeken át, hogy agrárium nélkül nincs vidék, vidék nélkül nincs Magyarország. Szűkebb pátriájában mindig hangsúlyozta, hogy Békés megye az ország éléskamrája, a természet kincsestára.
Elkötelezett volt a mezőgazdaság és a gazdatársadalom iránt. Anyai felmenőitől – akik gazdálkodók voltak – ragadt rá a föld, a földművelők szeretete. Dr. Kulcsár László 30 évig viselte szívén a gazdák sorsát és képviselte érdekeit a MAGOSZ-on és az Agrárkamarán keresztül.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának haláláig megyei elnöke, a MAGOSZ-nak országos alelnöke és megyei elnöke volt.
Vasárnap hunyt el, családja körében. Pedig annyi terve volt szűkebb pátriájában és a magyar agrárium további sikerei érdekében is. Mindig azt mondta, áthatja a magyar agrárium iránti felelősség, hogy a mezőgazdaság méltó helyet foglaljon el a nemzetgazdaságban. Számos jogszabályt készített elő a gazdák érdekében kollégáival, és ezeket véghez is vitte a jogalkotáson keresztül.
Családja mellett a gazdaközösségekben érezte legjobban magát Gyomaendrődtől Kondorosig, Nagyszénástól Gerendásig.
2018-ban a Szent István Egyetem Egyetem címzetes egyetemi docensi címét adományozták számára. Számos kitüntetést vehetett át a munkájáért, de az egyik legbüszkébb arra volt, hogy 2018-ban megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a magyar gazdák érdekképviselete és a vidék értékeinek megőrzése iránti elkötelezett, kiemelkedő tevékenységéért.
Életrajza
Dr. Kulcsár László 1948-ban született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a gyomaendrődi gimnáziumban végezte, 1974-ben szerzett jogi doktori oklevelet Szegeden. Ezt követően Békés megyében praktizált. A magyar agrárium sorsát mindig szívügyeként kezelte. Aktív szerepet és felelősséget is vállalt az ágazat fejlesztésében.
Személyes kezdeményezése alapján együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatallal, a Békéscsabai Szakképzési Centrummal, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével, ezt követően a Szent István Egyetemmel.
Dr. Kulcsár László 1992 óta a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségének az elnöki tisztségét is betöltötte, szívén viselte ebbéli teendői során is a gazdák sorsát és képviselte a gazdálkodók érdekeit. 1994-ben részt vett a Békés Megyei Agrárkamara megszervezésében, majd élete végéig a gazdák szolgálatában végezte kamarai munkáját is.
1998-tól aktívan közreműködött a Békés Megyei Önkormányzat munkájában. 2010-től a Békés Megyei Közgyűlés képviselője, 2010-2014-ig a mezőgazdasági bizottság alelnöke volt, 2014-től a jogi-és ügyrendi bizottság elnöki tisztségét töltötte be.
Mindannyiunknak hiányozni fog!
Facebook
Twitter
LinkedIn