Magosz traktor
2023.11.07.

„Egy Övezet Egy Út” Tudományos és Technológiai Konferencia Csungkingban

 

 

November 6-án (hétfőn) Csungkingban került megrendezésre az „Egy Övezet Egy Út” Tudományos és Technológiai Konferencia, a Kínai Népköztársaságnak az Egy övezet, Egy Út együttműködés alapításának 10. évfordulója alkalmából. Jakab István az Országgyűlés Alelnökeként vett részt a diplomáciai úton.

Az ünnepi eseményen Jakab István az Országgyűlés Alelnöke, a MAGOSZ Elnöke képviselte Magyarországot, aki kiemelt vezetői beszédében méltatta a magyar-kínai kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatainkat. Hangsúlyozta, hogy a magyar-kínai kapcsolatok talán sosem voltak annyira jók, mint ma. Kína 2022-ben Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere volt Európán kívül. A kereskedelmi kapcsolatokon kívül a beruházások terén is virágzik kétoldalú együttműködésünk: Magyarország vált a kínai befektetők első számú célpontjává a régióban.

A MAGOSZ Elnöke beszédében arra is kitért, hogy Csungking város az innováció, a technológia és tudás transzfer vonatkozásában kiemelt partnerként tekint Magyarországra. A csungkingi székhelyű Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ az egyetlen olyan hivatalos, mindkét országban állami hátterű intézmény, amely a Magyarország és Kína közötti technológiai együttműködés és csere elősegítését szolgálja. Jakab István kiemelte, hogy hazánk bízik abban, hogy a Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ támogatásával a jövőben újabb és újabb magyar-kínai vállalatok, kutatóintézetek, egyetemek közötti együttműködések alakulhatnak majd ki.

Az Országgyűlés Alelnöke felszólalásában megemlített egy másik példaértékű magyar-csungkingi együttműködést, a Magyar-Kínai Élelmiszertudományi Kutatóközpontot, amelyet 2018-ban alapította csungkingi Southwest University és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszer-tudományi Kutatóintézete közösen.

Jakab István záró gondolataiban kifejtette, hogy a két ország kapcsolataiban természetesen, a korábban említettek mellett még számos területen vannak sikerrel kecsegtető gazdasági és kutatási együttműködési lehetőségek, beleértve a jármű- és akkumulátoripart, a vízkezelési és termálipari technológiát, az okos mezőgazdaságot, zöldipart.

Facebook
Twitter
LinkedIn