Magosz traktor
2024.04.08.

ENYINGRE ÉRKEZETT A DIGITÁLIS AGRÁRFÓRUM

Április 5-én Enyingen ültek össze a gazdálkodók a vármegyei Ifjú Gazda és Gazdasszony tagozat szervezésében, hogy felkészüljenek a hazai agráriumban is tapasztalható digitális kihívásokra. A házigazdák részéről elsőként Reizingerné Boda Márta a gazdasszonyok elnöke és Szabó Virág az ifjú gazdák elnöke köszöntötték a résztvevőket.
Varga Péter Miklós, Cibus Hungaricus Alapítvány főtitkára beszélt a digitalizáció megoldásairól és lehetőségeiről. Bemutatta az AEDIH projekt céljait, amelyben 250 hazai gazdaság digitális szintlépését támogatják a képzett szaktanácsadók. „A program nyitott, még lehet rá jelentkezni” – mondta.
A második előadó a MAGOSZ Vas Megyei Ifjú Gazdák Gazdakör elnöke, Varga Barnabás ismertette a gazdálkodási gyakorlatban hasznos alkalmazásokat: az Agromedium a Plantnet, a MobilGazda, a PrecNet és a OneSoil mindegyikével fontos adatokhoz juthatnak a termelők.
Harmadikként Dr. Riczu Péter, a KITE Zrt. digitális mezőgazdasági projektmenedzsere következett, ő a precíziós öntözésben alkalmazott adatalapú döntéshozatalról beszélt részletesen.
A záró előadást Dr. Szieberth Gergely vármegyei főállatorvos, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának szakembere tartotta, aki a kistermelőkre vonatkozó 60/2023. (XI.15.) AM rendeletről beszélt. Ez a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szól és sok változást hoz az érintett termelőknek.
A fórumsorozat a héten is folytatódik, várjuk az érdeklődőket!
04.09, 17:00 – Sárospatak
04,10, 17:00 – Hajdúnánás
04.11., 16:00 – Kiskunhalas
04.12., 17:00 – Kocsord
Facebook
Twitter
LinkedIn