Magosz traktor
2024.04.15.

SÁROSPATAKON DIÁKOK, GAZDÁLKODÓK, SZAKÉRTŐK ÉS KUTATÓK KÖRÉBEN ZAJLOTT A DIGITALIZÁCIÓS TANÁCSKOZÁS

A Sárospataki BioFarm Kft. adott otthont az Ifjú Gazdák vármegyei szervezet által életre hívott, a Digitális Agrárakadémia Plusz eseménynek. Köszöntőjében Tarr Zoltán, a NAK vármegyei igazgatója, a MAGOSZ az Ifjú Gazdák Dél-Borsodi Gazdakörének elnöke kiemelte: „nem megkezdődött az agrárdigitalizáció – ahogy azt sokan gondolják –, hanem már javában benne élünk. A precíziós gazdálkodás azonban akkor lesz igazán segítségünkre, ha a benne rejlő lehetőségeket kiaknázzuk. Ez folyamatos képzést igényel, amihez a hozzáférést a hazai agráregyetemek, a MAGOSZ és a NAK folyamatosan biztosítják.”
A házigazda növénytermesztési ágazatvezetője, Rák Tamás a cég precíziós gépparkjáról és azok gyakorlati hasznáról beszélt az érdeklődőknek: a Georgikon GK Métszk diákjai és szaktanárai és aktív résztvevői voltak a programnak.
Az Agrár-EDIH program lehetőségeiről Gaál Gergő (MAGOSZ) számolt be. Dr. Szegi Tamás András, a MATE Talajtani Tanszékének vezető-helyettese és Dr. Gulyás Miklós, Talajerőgazdálkodási Csoport vezetője a közös szakmai előadásukban a talajerőgazdálkodás gyakorlatáról szóltak, valamint az egyetem kutatás-fejlesztés során használt eszközeit – drónokat, talajszkennereket – mutatták be. Hangsúlyozták a talajvizsgálat és az erre alapuló okszerű tápanyagkijuttatás jelentőségét.
+2
Facebook
Twitter
LinkedIn